Така казва шефът на НАСА Бил Нелсън за Politico. Пред брюкселското

...
Така казва шефът на НАСА Бил Нелсън за Politico. Пред брюкселското
Коментари Харесай

Лунна надпревара между Китай и САЩ. НАСА притеснена от космическите амбиции на Пекин

Така споделя шефът на НАСА Бил Нелсън за " Politico ".

 

Пред брюкселското издание той предизвестява, че Пекин може да се опита да доминира  най-богатите на запаси места на лунната повърхнина или даже да държи Съединени американски щати настрани.

Коментарите на Нелсън идват на фона на 26-дневната задача на НАСА Artemis I, по време на която осмическа капсула Orion без екипаж прелетя към Луната. Тази задача, необятно считана за сполучлива, беше първата огромна стъпка към проекта на НАСА за изпращане на астронавти на лунната повърхнина, където да апочне построяването на по-постоянно човешко наличие. Това може да се случи още през 2025 г. 

Мащабна и нападателна е галактическата стратегия на Китай. Особено като се има поради скорошното разкриване на нова галактическа станция. Пекин разгласи задачата си да изпрати тайконавти на Луната до края на това десетилетие. През декември държавното управление на Китай изложи своята визия за по-амбициозни инициативи като създаване на инфраструктура в космоса и основаване на система за ръководство на космоса.

Всяко доста закъснение или акцидент в програмата на Съединени американски щати, която разчита на серия от нови системи и съоръжение, които към момента са в развой на разработка, може да рискува да изостане от китайците. А графикът на НАСА за кацане на Луната към този момент е изминал с една година от администрацията на Тръмп.

През последните няколко години Пекин пусна серия от роботизирани спускаеми апарати и роувъри за събиране на лунни проби – в това число за първи път от противоположната страна на Луната – както и орбитален уред, спускаем уред и роувър, които доближиха Марс.

Американската войска, която също изрази възходяща угриженост по отношение на създаването на галактически системи от Пекин, които биха могли да застрашат спътниците на Съединени американски щати, бие паника за последствията за сигурността от набезите на Пекин в дълбокия космос.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР